PRISRASET FöR ELBILAR FORTSäTTER

Priset på begagnade elbilarna fortsätter att sjunka. Framför allt rasar priset på exklusivare elbilar.

Det finns faktiskt modeller som går uppåt i pris, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil.

Under det första kvartalet 2024 steg priset på begagnade bilar med 1,4 procent jämfört med samma period i fjol, visar en rapport från bilförmedlaren Kvdbil.

Det är framförallt dieselbilar som har skjutit i väg i pris, där snittpriset numera är 4 procent högre än förra året. Orsaken anses vara att reduktionsplikten sänktes vid årsskiftet.

– Vi har ju fått billigare diesel vid pumpen. Men det beror även på det ekonomiska läget som vi är i nu, eftersom dieselbilar har ett stort utbud av billiga driftsnåla bilar, säger Odsberg.

Dyrare elbilar sjunker i pris

Försäljningen av begagnade elbilar har ökat, men däremot faller fortfarande priset. Enligt Daniel Odsberg beror det delvis på den snabba teknikutvecklingen.

– En bara några år gammal elbil, kan vara tekniskt ifrånsprungen nu. Det gör att den modellen sjunker tillbaka i pris, om det har kommit en nyare.

Men prisnedgången gäller inte alla elbilar.

– Billigare elbilar under 400 000 kr, där är det inte samma sjunkande prisbild utan den är stabil. Där finns det faktiskt modeller som går uppåt i pris. Dyrare bilar däremot ser vi en kraftig nedgång.

Orsaken till att just de dyrare elbilarna faller i pris är främst de höga räntorna, enligt Daniel Odsberg.

2024-04-12T03:52:12Z dg43tfdfdgfd