BRIST På LADDNINGSINFRASTRUKTUR HINDRAR ANTAGANDET AV ELFORDON I EUROPA, VISAR EN NY UNDERSöKNING

En nyligen genomförd undersökning från Statista Consumer Insights har visat på ett stort hinder för införande av elfordon (EV) i hela Europa: otillräcklig laddningsinfrastruktur.

Undersökningen visar att över 20 % av potentiella elbilsköpare i olika nord- och västeuropeiska länder ser dålig elektrisk infrastruktur som ett betydande avskräckande medel.

Regionala skillnader i infrastrukturutmaningar

Undersökningsdata visar en stark kontrast i uppfattningen om infrastrukturens tillräcklighet i hela Europa.

Norge, känt för sin avancerade elbilsinfrastruktur, rapporterar att endast 8 % av de tillfrågade nämner infrastrukturproblem som ett hinder för att använda elbilar.

Som jämförelse upplever länder som Polen (14 %), Rumänien (13 %), Italien (15 %) och Grekland (14 %) relativt högre oro när det gäller laddinfrastruktur.

Denna regionala skillnad belyser hur infrastrukturutmaningar påverkar införandet av elbilar olika över hela kontinenten.

Öst- och sydeuropeiska länder rapporterar i allmänhet mindre oro för infrastruktur, vilket tyder på att regionala faktorer spelar en avgörande roll för att forma attityder till elbilar.

Global jämförelse av infrastrukturproblem

Situationen i Europa står i skarp kontrast till synen på andra stora marknader. I både USA och Kina anser endast 13 % av de tillfrågade att otillräcklig infrastruktur är ett betydande hinder för att köpa elfordon.

Denna skillnad understryker de olika faktorerna som påverkar användningen av elbilar i olika regioner.

Samtidigt håller Latinamerika sakta på att bli ett växande nav för elfordon.

Enligt East Asia Forum, medan USA och Europeiska unionen inför tullar och skyddsåtgärder på kinesiska elfordon, sticker Latinamerika ut som en region som förblir öppen för kinesisk bilimport samtidigt som de stöder lokala investeringar i elfordonsproduktion och viktiga mineraler.

Konsekvenser för EU:s klimatmål

Bristen på tillräcklig el-infrastruktur utgör ett allvarligt hot mot EU:s klimatmål.

Otillräckliga laddanläggningar hindrar övergången till lågutsläppstransporter, vilket äventyrar ansträngningarna att uppfylla ambitiösa klimatmål och uppnå koldioxidneutralitet till 2050.

Dessutom försenar det långsamma införandet av elbilar på grund av infrastrukturproblem minskat beroende av fossilbränsledrivna fordon, vilket undergräver miljöfördelarna med elbilar, såsom minskade utsläpp och förbättrad luftkvalitet.

Det akuta behovet av förbättrad infrastruktur

Enkäten understryker det kritiska behovet av förbättrad infrastruktur för elfordon för att påskynda införandet av elbilar i hela Europa.

Att stärka laddningsnätverket är avgörande för att övervinna nuvarande barriärer och underlätta en smidigare övergång till hållbara transportalternativ.

Att åtgärda dessa infrastrukturklyftor är inte bara avgörande för att uppfylla klimatmålen utan också för att se till att elfordon blir ett praktiskt val för en större del av befolkningen.

Sammanfattningsvis bör förbättring av infrastrukturen för elfordon vara en högsta prioritet för europeiska beslutsfattare och industriintressenter. Genom att ta itu med dessa utmaningar kan Europa öka attraktionskraften hos elbilar, stödja dess klimatambitioner och komma närmare en grönare framtid.

The post Brist på laddningsinfrastruktur hindrar antagandet av elfordon i Europa, visar en ny undersökning appeared first on Invezz

2024-07-23T19:04:48Z dg43tfdfdgfd