BYD äR REDO ATT öVERTRäFFA TESLA I EV-FöRSäLJNING TROTS BUFFETTS AVYTTRING

När efterfrågan på elfordon (EV) avtar i USA och Europa, är den kinesiska elbilstillverkaren BYD på väg att överträffa Teslas bilförsäljning i år. Trots införandet av tariffer på kinesiska elbilar i dessa regioner för att stärka lokala tillverkare och uppfylla politiska mål, blomstrar BYD genom att utöka sin marknadsnärvaro globalt, särskilt i andra asiatiska länder.

BYD:s snabba uppgång på elbilsmarknaden

BYD:s snabba tillväxt väcker huvuden, med företaget på gränsen till att överträffa Tesla i EV-försäljning för året.

Denna imponerande bana är uppenbar trots tullbarriärer i USA och Europa.

Nyligen tillkännagav BYD en investering på 1 miljard dollar i Turkiet, öppnade en anläggning i Thailand och samarbetar med Mega Conglomerate för att etablera verksamhet i Pakistan.

Även om dessa expansioner är lovande, kan företagets tillväxt hindras av potentiellt motstånd från USA och Europa, som är angelägna om att begränsa BYD:s inflytande på tillväxtmarknader.

Teslas kamp och BYD:s konkurrensfördel

Tesla, BYD:s huvudkonkurrent, släppte en svag kvartalsvis resultatrapport med en vinst per aktie på 0,52 USD, vilket understiger analytikernas uppskattningar på 0,62 USD och markerar en nedgång på 43 % jämfört med föregående år.

Däremot har BYD redan visat sin dominans i volym, efter att ha skickat 526 049 elfordon under fjärde kvartalet föregående år, jämfört med Teslas 484 507.

Trots BYD:s växande försäljningsvolym förblir Tesla det största bilföretaget efter börsvärde, värderat till 786 miljarder dollar, betydligt bättre än BYD:s 100 miljarder dollar.

Buffett minskar BYD-insatsen under 5 %

Mitt i BYDs framgång fortsätter Warren Buffett att minska sin andel i företaget. Hans senaste drag minskade hans innehav från 5,06% till 4,94%, vilket betyder att han inte längre behöver rapportera sin försäljning av aktien på Hong Kong Stock Exchange.

Vanligtvis, när Berkshire Hathaway säljer aktier i ett företag, får aktiekursen ett slag. BYD har dock varit ett undantag, delvis för att Buffett gradvis har minskat sin insats i flera år.

Vid ett tillfälle under 2008 ägde Berkshire 40 % av aktierna i BYD. Även när BYD:s aktie nådde rekordnivåer 2022, höll Buffett fortfarande mer än 20 %. Under de senaste två åren har han sålt över 75 % av den andelen.

Analytikers perspektiv på Buffetts drag

Analytiker är generellt överens om att Buffetts fortsatta avyttring från BYD inte är överraskande. Angus Chan, en analytiker, noterade: “Det är en lönsam investering, men så småningom kommer Berkshire att sälja alla sina aktier i BYD.”

Samtidigt antyder Joel Ying från Nomura att geopolitiska spänningar delvis påverkar denna försäljning.

Berkshire Hathaway har indikerat en strategisk pivot mot fler möjligheter inom USA.

Buffetts senaste åtgärder, inklusive den fullständiga avyttringen från Taiwan Semiconductor Manufacturing Company på grund av politiska spänningar mellan Taiwan och Kina, återspeglar denna förändring.

Eftersom BYD fortsätter att växa globalt kommer dess förmåga att navigera i dessa hinder att vara avgörande för att behålla sin uppåtgående bana.

The post BYD är redo att överträffa Tesla i EV-försäljning trots Buffetts avyttring appeared first on Invezz

2024-07-24T20:39:07Z dg43tfdfdgfd