DäRFöR SKA DU ALDRIG ANVäNDA AUTO

Kameran kan inte tänka åt dig, så strunta i att använda Auto-läget. Här berättar vi hur du får bättre bilder varje gång utan att gå en fotoutbildning

Kameror har en Auto-funktion som är till för att leverera bra exponeringar utan att du behöver göra manuella inställningar. Den uppgiften klarar den alldeles utmärkt. Problemet är att ”bra exponering” kan innebära så många olika saker. Kameran vet inte vad som är rätt bland alla möjligheter.

Om du använder Auto-läget kan du få en helt annan bild än du tänkt dig. Men med enkla metoder kan du lätt få exakt den bild du hade i tankarna.

1. Frys rörelser med slutartidsprioritet

2. Skapa bakgrundsoskärpa med bländarprioritet

3. Lättare sätt att ta bilder manuellt

4. ISO får gärna stå på Auto

1. Frys rörelser med slutartidsprioritet

Det är meningslöst att ha en skarp bakgrund bakom handbollsspelaren om hans rörelser är helt suddiga. Auto-funktionen förstår inte att motivet kräver en kort slutartid som fryser rörelserna.

När du fotograferar sport eller hektiska situationer, till exempel lekande barn, är det enklaste sättet att få ett bra resultat därför att använda slutartidsprioritet, vilket indikeras med S eller Tv på programratten. Då kan du ställa in en lämplig slutartid, till exempel 1/1000 sekund. Bländaren kommer att anpassas till detta. Om ljuset är tillräckligt starkt kan du få en skarp bakgrund, annars blir den suddig.

Omvänt kan en lång slutartid skapa en avsiktlig oskärpa i rörelser eller få vatten att se blankt och lugnt ut.

2. Skapa bakgrundsoskärpa med bländarprioritet

Auto-läget brukar försöka maximera skärpan i det ljus som finns i motivet. Detta är inte idealiskt om du till exempel tar ett porträtt. Här är en stark bakgrundsoskärpa vanligtvis vad du strävar efter. Det enklaste sättet att uppnå detta är att välja bländarprioritet, vilket indikeras av A eller Av på programratten.

Om du vrider ner det till det lägsta värdet maximeras oskärpan. Slutartiden och ISO-värdet justeras automatiskt därefter.

3. Lättare sätt att ta bilder manuellt

Det blir mer komplicerat om du t.ex. vill ta ett fågel- eller djurfoto och vill ha skärpa på rörelser samtidigt som bakgrunden blir oskarp.

P-programmet kan vara ett enkelt sätt att åstadkomma detta. Precis som Auto-programmet ställer detta in kameran på att automatiskt ge en bra exponering. Du kan dock justera både bländare och slutartid.

När du justerar den ena anpassas den andra. Så om du väljer en så kort slutartid att bländaren når sin maximala öppning, får du en välexponerad bild med skarpa rörelser och kraftig bakgrundsoskärpa.

4. ISO får gärna stå på Auto

När du lämnar Auto-läget är det viktigt att du håller koll på kamerans ISO-värde. Detta kan du dock med fördel ställa in på Auto, även om de andra inställningarna inte står på Auto. Du ska bara komma ihåg att välja ett ISO-maxvärde om du vill se till att dina bilder inte blir för brusiga. 3200 är ett bra värde om du vill ha rena och skarpa bilder.

Läs mer: Så ställer du in kameran från grunden

Läs mer: Därför ska du ställa in vitbalansen manuellt

2024-03-28T18:01:51Z dg43tfdfdgfd