FORD LAGER äR EXTREMT BILLIGT; äR DET EN KLASSISK VäRDEFäLLA?

Ford (NYSE: F) aktiekursen har gått ingenstans de senaste två åren. Efter att ha nått en topp på 21,41 USD i januari 2022 har aktien sjunkit med nästan 50 %, vilket bringar börsvärdet till över 42,8 miljarder USD.

Aktien har hållit sig mellan stödnivån på $10 och motståndspunkten på $14 då investerare bedömer företagets framtid i en tid av betydande utmaningar. Det har också sjunkit med över 11,65 % i år även om S&P 500-indexet har skjutit i höjden med nästan 20 %.

Stora förändringar på gång

Ford är inte den enda stora biltillverkaren som har det kämpigt. Tvärs över dammen i Tyskland överväger Volkswagen att slå sönder växter i landet för första gången i sin 87-åriga historia.

I Frankrike, som vi skrev tidigare, har Stellantis aktiekurs kraschat med över 42% från sin högsta punkt i år då några av dess varumärken möter stora motvindar. Renaults aktie har kraschat med över 51 % från sina toppnoteringar 2018 medan General Motors faller med 27 %.

Dessa företag kämpar på grund av de oöverträffade förändringar som har skett under de senaste åren.

Det stora problemet har varit Kinas tillväxt som en stor aktör inom biltillverkningssektorn, något som inte hände tidigare. Idag säljer kinesiska företag som BYD, SAIC Motor, Geely och Great Wall Motors miljontals fordon. Kina har till och med gått om Japan som toppfordonsexportör.

Dessutom gjorde Ford och andra gamla fordonsföretag ett glamoröst inträde i elbilsbranschen men har kämpat för att konkurrera. Som ett resultat, efter att ha spenderat miljarder, har de börjat dämpa sina elbilsambitioner.

Senast meddelade Ford att man skrev ner några av sina elbilsinvesteringar värda 400 miljoner dollar och avslutade tillverkningen av några av sina modeller. Det avslutade också sitt kontroversiella EV-återförsäljarprogram och ändrade sin strategi mot hybrider.

Ford och General Motors betalar nu också mer pengar till sina arbetare på grund av den utdragna strejken vi såg förra året.

Fords finansiella resultat

De senaste finansiella resultaten visade att Ford tjänade över 47,8 miljarder USD i intäkter, en ökning med 6 % från samma period 2023. Medan dess justerade fria kassaflöde steg till 3,2 miljarder USD, sjönk dess justerade EBIT med 27 % medan EBIT-marginalen sjönk till 5,8 %.

Fords intäkter under det första halvåret steg med 5 % till 90,6 miljarder dollar medan dess fria kassaflöde sjönk till 2,8 miljarder dollar. Fritt kassaflöde tror jag är en av de viktigaste måtten eftersom det visar de medel som finns kvar efter att ett företag har spenderat pengar på sin verksamhet.

Därför tror jag att Fords beslut att skala ner sin EV-ambition är ett välkommet drag. Medan regeringar marknadsför elbilar finns det tecken på att de flesta kunder fortfarande föredrar ICE-fordon (Internal Combustion Engine).

Det är värt att notera att Ford aldrig har tjänat pengar i elbilsbranschen. I de senaste resultaten hade divisionen en negativ EBIT på över 2,5 miljarder USD och en negativ EBIT-marginal på 194,8%. Dess Ford Blue- och Ford Pro-divisioner hade EBIT-marginaler på 4,3 % och 15,9 %.

Ford är extremt billig men kan vara en värdefälla

Den senaste Fords prestanda har lämnat bakom sig ett betydligt billigt företag som handlar med ett framåtriktat P/E-tal på 6,50, lägre än sektorsmedianen på 16,9. Ford handlas också till en försäljningsmultipel på 0,25 framåt.

Det viktigaste är att företaget har ett pris-till-kassaflöde på 3,1, lägre än sektorsmedianen på 9,57.

Denna billiga värdering är sannolikt eftersom investerare inte förväntar sig någon materiell tillväxtbana de närmaste åren. De ifrågasätter också om det behöver vara i elfordonsbranschen, som går igenom stora utmaningar.

Det viktigaste är att vissa analytiker ifrågasätter om Fords utdelning på 7,1 % är säker. För närvarande är bolagets utdelning säker på grund av dess låga utbetalning på 36 % och dess starka kassaflöde. Ford har också vidtagit åtgärder för att minska sina kostnader.

Dessutom har Ford en bra balansräkning. Det slutade det sista kvartalet med över 26 miljarder dollar i kontanter och kortsiktiga investeringar och 18 miljarder dollar i långfristiga skulder. Den viktigaste utmaningen är att dess finansiella division har över 81 miljarder dollar i långfristiga skulder mot 58 miljarder dollar i tillgångar.

Ford aktiekursanalys

Veckodiagrammet visar att Ford-aktien nådde en topp på 21,4 dollar 2020 och nu har kollapsat till 11 dollar. Det har rört sig under 50-veckors och 100-veckors exponentiella rörliga medelvärden (EMA).

Ford har också rört sig under 50% Fibonacci Retracement-punkten. Den viktigaste aspekten är att den har format ett rektangelmönster som visas i rött. Detta mönster är en del av en baisseartad flagga som har bildats under de senaste åren.

Därför, även om Ford är billig, finns det en risk att den får ett baisseartat utbrott de närmaste veckorna. Denna uppdelning kommer att bekräftas om aktien faller under den nedre sidan av flaggmönstret vid 9,40 $.

The post Ford lager är extremt billigt; är det en klassisk värdefälla? appeared first on Invezz

2024-09-06T05:14:48Z dg43tfdfdgfd