GENERAL MOTORS FöRSENAR EXPANSIONEN AV ELFORDON På GRUND AV STRATEGISKA JUSTERINGAR

General Motors (GM) har meddelat en betydande försening i sina expansionsplaner för elfordon (EV), vilket påverkar biltillverkarens ambitiösa produktionsmål.

På tisdagen avslöjade GM att det skulle skjuta upp öppningen av sin andra amerikanska ellastbilsfabrik i Michigan med sex månader.

Ursprungligen planerad att börja användas 2025, kommer anläggningen nu att vara ombyggd och klar i mitten av 2026.

Detta uppskjutande förväntas hindra GM:s mål att uppnå en produktionskapacitet på 1 miljon elfordon i Nordamerika till 2025.

Buicks första elfordon sköts upp

Utöver förseningarna har GM skjutit upp lanseringen av Buicks första elfordon, som ursprungligen förväntades 2024.

Buick-varumärket siktar på att övergå till helt elektriska år 2030, i linje med GM:s bredare strategi att erbjuda enbart elektriska konsumentfordon till 2035.

Den reviderade tidslinjen för Buicks EV förblir dock ospecificerad, vilket skapar osäkerhet på GM:s färdplan för elfordon.

Osäkerhet kring battericellsanläggningar

GM:s framtida battericellsplaner är nu under granskning. Företaget tillkännagav tidigare avsikter att etablera fyra battericellsfabriker för flera miljarder dollar i USA till 2026, i samarbete med LG Energy Solution.

För närvarande är två joint venture-anläggningar i drift i Ohio och Tennessee. Trots förseningarna uppgav GM:s vd Mary Barra att företaget skulle fortsätta att växa cellproduktion med en “meningsfull takt”, även om inga specifika detaljer lämnades.

Under andra kvartalet 2023 ökade GM:s amerikanska elfordonsleveranser med 40 % jämfört med föregående år, totalt 21 930 enheter. Trots denna tillväxt stod elbilar endast för 3,2 % av GM:s totala försäljning i USA under kvartalet.

GM CFO Paul Jacobson indikerade planer på att öka produktionen, med inriktning på 200 000 till 250 000 helelektriska fordon i Nordamerika i år. Cirka 75 000 nya elbilar såldes i grossistledet under första halvåret.

Lönsamhet och framtidsutsikter

Jacobson bekräftade att GM förväntar sig att dess elfordon kommer att bli lönsamma på bidragsmarginalbasis när produktionen når 200 000 enheter under fjärde kvartalet. Han erkände dock att den ökade försäljningen av elbilar kan sänka GM:s intäkter på grund av den lägre rörliga vinsten jämfört med traditionella gasmodeller.

Förseningarna i GM:s produktionsplaner för elfordon speglar de utmaningar företaget står inför i sin övergång till en helt elektrisk framtid.

Den uppskjutna lastbilsfabriken och Buicks första elbil belyser komplexiteten i att skala upp produktionen och bibehålla lönsamheten. GM är fortfarande engagerad i sitt långsiktiga mål att leda elfordonsmarknaden, men dessa justeringar indikerar ett försiktigt tillvägagångssätt för att hantera sina resurser och möta kundernas krav.

The post General Motors försenar expansionen av elfordon på grund av strategiska justeringar appeared first on Invezz

2024-07-23T19:04:47Z dg43tfdfdgfd