KAOS På SVERIGES GATOR: SäMST I EUROPA På HANTERING AV ELSPARKCYKLAR

Sverige står inför en alarmerande verklighet: medan resten av Europa infört regler för att öka säkerheten kring elsparkcyklar, är Sverige snart det enda landet utan en promillegräns för dessa fordon.

Trots att elsparkcyklar erbjuder ett smidigt och miljövänligt alternativ för stadstransporter, har den bristande lagstiftningen lett till en kraftig ökning av trafikolyckor och väckt stor oro bland allmänheten.

Läs också

Kina säger stopp och skapar panik i Ryssland

Nya skatteförmåner i Sverige: Från och med 15 augusti behöver de inte betala skatt

Ryskt helikopter beskjuter av misstag egna stridsvagnar i Kursk

Mellan 2019 och november 2023 inträffade hela 9 271 personskadeolyckor där elsparkcyklar var inblandade i Sverige, rapporterar TT. Av dessa olyckor resulterade tio i dödsfall, 322 ledde till allvarliga skador, och 2 744 resulterade i måttliga skador. Enligt en norsk studie, rapporterad av Dagens Industri, var nio av tio förare som skadats i trafiken påverkade av alkohol eller droger.

Det är inte bara olycksstatistiken som oroar. En studie från Demoskop, utförd för Gjensidige Försäkring, visar att en tredjedel av alla elsparkcykelförare i Sverige har kört med alkohol i blodet. Markus Ljungblad, skadechef på Gjensidige Försäkring, uttrycker sin oro över denna statistik och påpekar att många olyckor inträffar under kvällar och helger, vilket antyder att alkohol är en bidragande faktor.

"Faktum att olyckorna med elsparkcyklar historiskt sett ofta sker under kvällstid och helger kan vara ett tecken på att det tyvärr är flera som kör elsparkcykel trots att de har druckit alkohol," säger Markus Ljungblad i ett pressmeddelande.

Oro bland allmänheten är påtaglig. Hela 59 procent av svenskarna känner oro över att det inte finns någon promillegräns för förare av elsparkcyklar. Ljungblad förstår denna oro och betonar vikten av att hålla alkohol borta från trafiken:

"Alkohol hör inte alls hemma i trafiken. Även mindre intag av alkohol försämrar reaktionsförmågan och gör att man tenderar att bli mer riskbenägen," säger han.

Sverige och Finland är de enda länderna i Europa som ännu inte infört en promillegräns för elsparkcyklar, men Finland är på väg att ändra sin lagstiftning. Om detta sker, kommer Sverige att stå ensamt i Europa med att tillåta förare att köra elsparkcykel under alkoholpåverkan utan några lagliga begränsningar.

Medan andra europeiska länder redan har vidtagit åtgärder för att förbättra säkerheten i trafiken genom att införa promillegränser, riskerar Sverige att hamna långt efter och förbli ett föregångsland i negativ bemärkelse.

Läs också

Miljonförlust för 'Arga snickaren': Säljer drömvillan på Värmdö

Belarusier slår till mot Ryssland tillsammans med Ukrainska styrkor i Kursk

Putin står inför en militär kris: 'Vi dör, det finns snart ingen som kan ersätta oss

2024-09-02T08:10:52Z dg43tfdfdgfd