MILSTOLPE: ÖVER HäLFTEN AV BILARNA SOM SäLJS I KINA äR EL- ELLER HYBRIDBILAR

För närvarande är över hälften av bilarna som säljs i Kina antingen el- eller hybridbilar, en betydande milstolpe i tillväxten av marknaden för “nya energifordon” (NEV).

+ Video: Det första C-390 Millennium från de ungerska flygvapnet är redan i luften

Under första halvan av april 2024 var 260 000 av de 516 000 sålda bilarna antingen el- eller laddhybrider, vilket motsvarar 50,4% av det totala antalet. Även om det var en nedgång med 11% i totala försäljningen jämfört med samma period föregående år och en nedgång med 3% jämfört med mars, ökade försäljningen av NEV med 32% jämfört med föregående år.

Denna snabba tillväxt har överträffat förväntningarna. Economist Intelligence Unit prognostiserade att NEV-andelen bara skulle nå 50% år 2028, men den faktiska situationen på den kinesiska marknaden visade på en snabbare acceptans av el- och hybridfordon än vad som förväntades.

Kinesiska Föreningen för Personbilar förutspår att år 2024 kommer 40% av de sålda bilarna att vara hybrid- eller elbilar, med en total försäljning av 12 miljoner nya fordon under året.

Övergången till el- och hybridfordon i Kina speglar även en förändring på den globala bilmarknaden, där kinesiska företag vinner mark samtidigt som joint ventures mellan lokala företag och utländska tillverkare förlorar terräng.

Källa: Quatro Rodas

Detta innehåll skapades med hjälp av AI.

2024-05-09T14:26:07Z dg43tfdfdgfd