NTSB UTREDER DöDSOLYCKA MED FORD MUSTANG MACH-E UTRUSTAD MED BLUECRUISE

Den nationella transportstyrelsen (NTSB) i USA utreder en dödsolycka som involverar en Ford Mustang Mach-E utrustad med BlueCruise-systemet.

Händelsen inträffade i San Antonio, Texas, när Mach-E kolliderade bakifrån med en Honda CR-V som stod stilla på motorvägen. Föraren av CR-V avled, vilket väcker oro för säkerheten och effektiviteten hos förarassistanssystem, såsom BlueCruise.

NTSB har inlett utredningen på grund av ett fortsatt intresse för avancerade förarassistanssystem och interaktionen mellan fordonets operatörer med dessa teknologier.

Styrelsens initiala rapport om olyckan förväntas släppas inom 30 dagar. Under tiden samarbetar Ford med myndigheterna och undersöker incidenten, med betoning på säkerhet som en prioritet i sina operationer.

BlueCruise klassificeras som ett autonomt system av nivå 2, vilket kräver att förarna förblir ansvariga för fordonets handlingar. Denna händelse kommer mitt i växande oro för säkerheten hos delvis automatiserade körsystem, med myndigheter och fordonssäkerhetsinstitutioner som intensifierar sin forskning om denna framväxande teknologi.

Källa: Car and Driver

2024-03-26T04:31:11Z dg43tfdfdgfd