TATA MOTORS AKTIE GåR IN I EN KORRIGERING EFTER EN NEDGRADERING; KöPA DIPPEN?

Tata Motors aktie har gått bra i år eftersom den överträffade de flesta biltillverkare. Aktien sköt i höjden till rekordhöga ₹1 180 i juli, upp med över 1 800 % från sin lägsta punkt 2020. Den har stigit med över 31 % i år, vilket överträffar företag som Toyota, Ford, General Motors, Stellantis och Volkswagen , som har sjunkit i år.

Tata Motors stark efterfrågan

Tata Motors starka prestanda har gjort det till den 12:e största biltillverkaren i världen när det gäller marknadsvärde. Det har blivit ett större företag än sådana som Stellantis, Hyundai, Ford och Suzuki.

Denna tillväxt skedde på grund av att företaget har haft en stark efterfrågan på sina kommersiella fordon och personbilar. De senaste uppgifterna visar att antalet registrerade fordon i Indien steg till över 326 miljoner 2020 från mindre än 110 miljoner 2008. Antalet har sannolikt ökat sedan dess.

Indiens tillväxt är viktig för Tata Motors eftersom det är dess största marknad. Andra stora indiska biltillverkare som Mahindra & Mahindra och Maruti Suzuki har alla hoppat av samma anledning.

Framför allt, till skillnad från sina västerländska kollegor som VW, BMW, Ford och GM, har Tata Motors mestadels fokuserat på att sälja fordon med intern förbränningsmotor (ICE). Medan Tata har investerat i att elektrifiera sin verksamhet, har det mesta av sin energi legat kvar på ICE-segmentet.

De flesta traditionella företag som satsade på elbilar har varit tvungna att minska sin verksamhet under de senaste månaderna på grund av den minskande efterfrågan och skyhöga förluster.

Tata Motors är också mycket diversifierat. Det säljer kommersiella fordon som lastbilar, passagerarfordon och lyxbilar genom varumärket Jaguar Land Rover (JLR).

Tata ekonomiska resultat

De senaste resultaten från Tata Motors och Jaguar Land Rover var starka. Dess totala intäkter steg med 5,7 % till 108 000 crore eller 13 miljarder dollar medan dess EBITDA var över 15,6 tkr.

Denna tillväxt skedde när företaget ökade antalet fordon som det sålde fler fordon än det gjorde under samma kvartal 2023. Det sålde 330,3 000 enheter, en stor ökning från de 322, 2 000 det sålde under samma period 2023.

Tata Motors EBITDA förblev stillastående på 14,4 tkr medan dess vinst före skatt var 8,8 tkr.

Dessa siffror visade att företaget klarade sig måttligt bra på en tuff marknad för fordon. Jaguar Land Rover sålde 97 755 fordon under kvartalet, vilket genererade över £7,2 miljarder i intäkter och en vinst på £693 miljoner.

Som ett resultat av detta fick JLR kredituppgraderingar från S&P Global och Moody’s, vilket är ett positivt tecken som kommer att resultera i lägre upplåningskostnader.

Tillväxt och värderingsproblem

Ändå finns det oro för Tata Motors värdering och tillväxtutsikter, vilket förklarar varför aktien har gått in i en korrigering efter att ha fallit med över 15% från sin högsta punkt i år.

En del av försäljningen skedde i onsdags när analytiker på UBS nedgraderade företaget med hänvisning till de betydande rabatter som Jaguar Land Rover erbjuder. UBS bibehöll sitt säljbetyg på aktien med ett mål på ₹825, en minskning med över 16 % från nuvarande nivå.

UBS är en av de mest baisseartade analytikerna som täcker Tata Motors. Jefferies, ett ledande Wall Street-företag, har ett mål på 1 330 INR, vilket betyder att de förväntar sig att det ska hoppa med över 30 % från den nuvarande nivån.

Nomura har dock ett köpbetyg på Tata Motors aktie och uppgraderade nyligen aktiens utsikter från 1 294 ₹ 1 303 till 1 303 . Sammantaget är det genomsnittliga aktiemålet för Tata Motors-aktier 1 176 INR, en ökning med 20 % från nuvarande nivå.

En viktig oro för Tata Motors är att det handlas till en högre värdering jämfört med sina globala konkurrenter. Det handlas till ett framåtriktat P/E-tal på 15,8 och en 2026-multipel på 12,7. Däremot har de flesta globala biltillverkare P/E-multiplar på mindre än 5. Ford har ett P/E-förhållande 2025 på 5,6 medan GM har en multipel på 4,76.

Därför kommer Tata Motors att behöva fortsätta växa för att motivera en högre värdering än sina globala konkurrenter. Utmaningen är därför var denna tillväxt kommer nu när det finns tecken på att den indiska ekonomin saktade in.

Tata Motors aktiekursanalys

Det dagliga diagrammet visar att Tata Motors aktiekurs toppade på 1 180 INR i juli och nu har flyttat in på en björnmarknad efter att ha fallit med över 15 %. Den har sjunkit till sin lägsta nivå sedan juli 2023.

Aktien har också rört sig under 50-dagars och 100-dagars glidande medelvärden och den viktigaste stödnivån på ₹1 057, dess högsta punkt i mars. Dessutom har MACD och Relative Strength Index (RSI) pekat nedåt.

Därför kommer aktien sannolikt att fortsätta falla när säljarna siktar på nästa viktiga stödnivå på ₹900, en minskning med 9 % från nuvarande nivå.

The post Tata Motors aktie går in i en korrigering efter en nedgradering; köpa dippen? appeared first on Invezz

2024-09-11T08:47:05Z dg43tfdfdgfd