TESLA LAGERTANKADE: XPENG, LI AUTO, MULN, VINFAST STöD FöR SLAG

Elfordonsaktier rustar sig för effekt efter Tesla-vinsten som var svagare än väntat på tisdagen. Kinesiska EV-aktier som Xpeng, BYD och Li Auto har redan kraschat med över 5 % i Hong Kong och trenden kan fortsätta i New York.

Amerikanska elbilsföretag som Rivian, Lucid Group, Workhorse Group och Nikola sjönk också under de utökade timmarna. Rivians aktier sjönk med 2,8 % medan Lucid, Workhorse och Nikola föll med över 2 %.

Tesla aktiediagram

Teslas svaga resultat

Teslas aktiekurs gjorde en stark comeback i maj då den hoppade från den lägsta nivån hittills i år på $139 till $270 tidigare denna månad. De flesta av dessa vinster skedde efter att företaget tillkännagav planer på att lansera en billigare bilmodell i ett försök att stärka sin marknadsandel.

Aktien hoppade också när företaget lade planer för sin robotaxiverksamhet, som Elon Musk tror kommer att skjuta upp börsvärdet till över 5 biljoner dollar.

Nyligen har dock några av dessa vinster blivit ogiltigförklarade eftersom företaget försenade robotaxiverksamheten och dess humanoider. Försäljningen accelererade under de utökade timmarna på tisdagen efter att den levererade ytterligare en uppsättning svaga ekonomiska resultat.

Vinsten rasade med 40 % under andra kvartalet till 1,6 miljarder dollar då företaget spenderade mer pengar på att omstrukturera sin verksamhet. Intäkterna från fordonsindustrin sjönk med 7 % till 19,8 miljarder USD medan intäkterna från energiproduktion och lagring ökade med 100 % till 3 miljarder USD. Dess tjänsteintäkter ökade med 21 % till 2,6 miljarder dollar.

Viktigast av allt, och på en positiv sida, fortsatte Teslas fria kassaflöde att öka när det hoppade till 1,3 miljarder dollar under kvartalet.

Dessa intäkter bekräftade att Teslas tillväxt saktade av som allmänt väntat. Företaget går igenom en svår period då konkurrensen inom elbilsbranschen är stabil och eftersom många kunder väljer hybridfordon. I sitt uttalande sa Elon Musk:

“Det har varit en hel del konkurrerande elfordon som har kommit in på marknaden och för det mesta har de inte gjort det bra, men de har rabatterat sina elbilar ganska rejält, vilket har gjort det lite svårare för Tesla.”

Teslas aktiekurs sjönk också på grund av sin robotaxiverksamhet när företaget arbetar för att förfina produkten. Elon Musks mål är att ha många autonoma fordon i toppstäder, en produkt som den ser konkurrera bra med sådana som Uber och Lyft.

Analytiker förväntar sig att Teslas verksamhet kommer att stabiliseras under andra halvåret. Intäkterna för tredje kvartalet förväntas komma in på 25,60 miljarder dollar följt av 27,26 miljarder dollar nästa kvartal. Det kommer att ge dess årliga omsättning till 98 miljarder dollar, en ökning med 2% från förra året.

Implikation på Xpeng, Li Auto, VinFast och Mullen Automotive

Till stor del är Tesla som elbilsindustrins Bitcoin. Inom kryptovalutaindustrin samlas de flesta altcoins när Bitcoin går bra.

På samma sätt, i stor utsträckning, EV-företag som Xpeng, Li Auto, VinFast och Mullen Automotive klarar sig bra när Tesla stiger.

Ett bra exempel på detta är vad som hände under Teslas aktierally nyligen. Xpeng-aktien steg med över 26% från sin lägsta punkt i maj medan Li Auto hoppade med 11%. Andra mindre elbilsföretag som Faraday Future och VinFast kröp också tillbaka.

Därför finns det en sannolikhet att dessa aktier kommer att falla när investerare reagerar på de senaste Tesla-intäkterna.

Framöver kommer dessa företag också att publicera sina ekonomiska resultat under de kommande veckorna. Rivian kommer att publicera sina finansiella resultat den 6 augusti, dess första siffror sedan Volkswagentog en insats. Analytiker förväntar sig att dess intäkter kommer att hamna på 1,12 miljarder dollar medan vinsten per aktie blir en förlust på 1,40 dollar.

Lucid Group släpper också sina finansiella resultat den 2 augusti. Bolaget, som stöds av Saudiarabiens Public Investment Holdings (PIC), kommer att släppa sina siffror den 5 augusti. Analytiker förväntar sig att dess intäkter kommer att uppgå till 188 miljoner dollar, en ökning från de 155 miljoner dollar den gjorde förra året.

Den främsta katalysatorn för Lucid Group är dess kommande Gravity-fordon, en SUV som kommer att börja sälja för 80 000 dollar. Målet är att dess fordon ska bli den största konkurrenten till Rivian R1S, som börjar på $77 000.

Xpeng, ett ledande kinesiskt elbilsföretag, kommer att publicera sina finansiella resultat den 20 augusti. Den genomsnittliga uppskattningen är att dess intäkter steg till 1,13 miljarder USD från 904 miljoner USD under första kvartalet. Xpeng levererade 30 207 fordon under andra kvartalet, en ökning med 30 % från samma period 2023.

Li Auto släpper sina resultat den 19 augusti och analytiker förväntar sig att dess intäkter kommer att bli 4,3 miljarder dollar, en ökning från förra kvartalets 3,54 miljarder dollar. VinFast publicerar sina nummer den 15 augusti.

Dessa bestånd kommer också att reagera på deras kommande månatliga leveransnummer som kommer ut nästa vecka.

The post Tesla lagertankade: Xpeng, Li Auto, MULN, VinFast stöd för slag appeared first on Invezz

2024-07-24T07:07:00Z dg43tfdfdgfd