VOLVO CARS äNDRAR ELBILSMåL: ÖVERGåNGEN TILL ELDRIFT SKER LåNGSAMMARE äN PLANERAT

Volvo Cars har meddelat att de ändrar sitt tidigare mål om att helt övergå till elbilar år 2030. Företaget siktade ursprungligen på att ha enbart elbilar i sitt sortiment, men nu är målet att 90–100 procent av den globala försäljningen ska vara elektrifierad till 2030. 

Anledningen till ändringen är förändrade marknadsförhållanden och varierande efterfrågan, enligt ett pressmeddelande från bolaget, skriver SVT. 

Tuffare konkurrens och högre kostnader

Marknaden för elbilar har förändrats kraftigt de senaste åren. Konkurrensen har ökat, och stigande räntor har gjort det dyrare för konsumenter att privatleasa elbilar. Dessutom har inflation och höjda elpriser, delvis till följd av kriget i Ukraina, skapat osäkerhet kring elbilsmarknaden. 

Läs också

Miljonförlust för 'Arga snickaren': Säljer drömvillan på Värmdö

Mongoliet under press: Riskerar åtgärder om de inte arresterar Putin

Även statliga subventioner, som tidigare hjälpt konsumenter med inköp av elbilar, har minskat eller helt tagits bort i vissa länder.

Jim Rowan, Volvo Cars vd, understryker att företagets vision fortfarande är inriktad på eldrift. Han påpekar dock att övergången inte kommer att vara enkel och att både kunder och marknader rör sig i olika takt mot elektrifiering.

Volvo Cars pekar också på att utbyggnaden av laddinfrastruktur har gått långsammare än förväntat, vilket påverkar övergången till elbilar. 

Samtidigt har nya tullar och avgifter på elbilar i vissa regioner skapat ytterligare osäkerhet. Trots dessa utmaningar står företaget fast vid att eldrift är framtiden, även om målet nu är mer flexibelt.

Svag börsutveckling sedan noteringen

Volvo Cars börsresa har varit allt annat än framgångsrik sedan de gick in på Stockholmsbörsen i oktober 2021. Aktien, som introducerades till ett pris av 53 kronor, handlas idag runt 27 kronor, vilket innebär en halvering på knappt två år. 

Läs också

Putins växande problem: Rysslands framtid i fara

Putin står inför en militär kris: 'Vi dör, det finns snart ingen som kan ersätta oss

2024-09-04T13:11:51Z dg43tfdfdgfd