VOLVO TVINGAS åTERKALLA SINA FEM MEST POPULäRA MODELLER: TUSENTALS SVENSKAR PåVERKAS

Volvo Cars har drabbats av ett problem som tidigare har plågat många andra bilmärken: för höga utsläpp av kväveoxider.

Den nederländska myndigheten RDW upptäckte avvikelsen under ett stickprov, vilket har lett till att Volvo nu återkallar fem av sina populära modeller.

Enligt Vi Bilägare innebär åtgärden att bilägare måste besöka verkstäder för att få en mjukvaruuppdatering installerad.

Läs också

Kina säger stopp och skapar panik i Ryssland

Nya skatteförmåner i Sverige: Från och med 15 augusti behöver de inte betala skatt

Ryskt helikopter beskjuter av misstag egna stridsvagnar i Kursk

Magnus Holst, kommunikationsansvarig på Volvo Cars, bekräftar att en uppdatering är på gång, men poängterar att ingen åtgärd ännu har vidtagits.

"Vi har varit i kontakt med RDW avseende detta och även om vi planerar att lansera en relaterad mjukvaruuppdatering på vissa bilar har ingen sådan åtgärd vidtagits än," säger han.

Mer information kommer att ges när uppdateringen är färdigställd, men tills dess avstår företaget från att kommentera ytterligare detaljer för att upprätthålla transparens gentemot sina kunder.

De modeller som omfattas av återkallelsen är Volvo S90, V90 och V90 Cross Country, byggda mellan 30 april 2018 och 23 augusti 2020, samt suvarna XC60 och XC90, tillverkade mellan 13 november 2017 och 12 maj 2019.

Enligt Thérèse de Vroomen från RDW:s kommunikationsavdelning gäller återkallelsen dessa specifika modeller eftersom de alla delar samma dieselmotor.

RDW:s utredning, som genomfördes i samarbete med Volvo Cars, visade att bilarna inte klarar de lagstadgade gränserna för utsläpp.

"Efter en detaljerad utredning tillsammans med Volvo Cars beslutade vi att det krävs åtgärder för att bilarna fortsatt ska klara lagkraven," säger de Vroomen. Exakta uppgifter om hur långt över utsläppsgränsen bilarna låg under testkörningarna har dock inte delgivits.

Denna återkallelse kan komma att påverka upp till 4 000 bilar i Sverige.

Problemet med för höga kväveoxidutsläpp är allvarligt eftersom dessa utsläpp är giftiga och kan irritera luftvägarna och slemhinnorna, vilket tidigare har uppmärksammats i samband med Volkswagens dieselskandal.

Läs också

Miljonförlust för 'Arga snickaren': Säljer drömvillan på Värmdö

Belarusier slår till mot Ryssland tillsammans med Ukrainska styrkor i Kursk

Putin står inför en militär kris: 'Vi dör, det finns snart ingen som kan ersätta oss

2024-09-03T06:56:10Z dg43tfdfdgfd