BILTRäFFAR BIFFAR UPP BESöKSNäRINGEN

Sveriges största bilhelg pågår – två av de största bilträffarna i landet har mullrat in i Lidköping och Västerås. Tiotusentals bilintresserade besökare betyder ett rejält tillskott i kassan för städerna.

I Lidköping arrangeras Power Big Meet, som kallar sig “världens största bilträff”. Träffen hölls 1987–2016 i Västerås men flyttade sedan till Lidköping, och Summer Meet startade och tog dess plats i Västerås.

Båda bilträffarna samlar de som är intresserade av amerikanska bilar med tillhörande kultur som pinup-tävlingar och cruising genom städerna.

— Det är en stor social sak för hela familjen, ofta kommer tre generationer. Jag skulle säga att det är 80 procent socialt och 20 procent fordonen, säger Kjell Gustafsson, grundare av Power Big Meet, som arrangeras för 45:e gången.

18 mil för 18:e året i rad

Summer Meet är ett av de största evenemangen som arrangeras i Västerås årligen. Det engagerar både invånare och besökare och samlar bilintresserade från hela världen.

— Man kan nog räkna med att det kommer 50 000–60 000 personer till Västerås, så det är folkfest med massa aktiviteter, berättar Klas Brink, grundare och arrangör av Summer Meet.

En av dem är Mikael Ståhl från Hällefors, som har åkt 18 mil för att för 18:e gången besöka bilträffen i Västerås.

— Det är gemenskapen som får en att komma tillbaka och att få träffa människor från hela Europa.

Konkurrerar om samma helg

Även om själva bilträffarna sker utanför stan så blir det folkfest i centrum. Det finns inga siffror på hur mycket eventen påverkar städerna men både i Västerås och Lidköping ser man en betydligt ökad omsättning.

— Det genererar en lokal ekonomi, både av lokalbor och hitresta, säger Sofie Lidholm, utvecklingschef på Visit Västerås.

Summer Meet är lite mindre än vad föregångaren var under sin storhetstid, berättar hon.

— Under Power Big Meet bokade besökarna boende för nästa år redan när man åkte härifrån, och den trenden ser vi inte längre. Men det är troligtvis för att det vuxit fram fler stora bilträffar och vissa är trogna och vill hellre åka till Lidköping medan andra hellre vill vara i Västerås.

Fullbokat på hotell

I Lidköping är det uppbokat och svårt att hitta boende.

— Det är ett jättefint evenemang där hotellen, campingarna, bensinstationerna, restaurangerna har en betydligt högre omsättning, säger Anna Ohlin Ek, vd på Destination Läckö-Kinnekulle.

Det är ett arrangemang som engagerar både lokalt, nationellt och internationellt. Anna Ohlin Ek tror att ungefär 50 procent av lokalbefolkningen älskar det och engagerar sig, medan de övrigas intresse är "varierat".

— Andra kanske väljer att åka på semester just denna vecka.

Power Big Meet och Summer Meet inleddes på torsdagen och pågår till och med lördag.

LÄS MER:

Tiotusen flodpärlmusslor flyttas

Ny dom i fallet om ättiksförgiftad flicka

Skatteverkets uppmaning: Det måste du göra innan 12 juli

Kritiken mot Systembolagets nya förändring: "Känns lite DDR"

2024-07-05T04:18:19Z dg43tfdfdgfd