FALSK P-BOT? GLöM INTE ATT GöRA DET HäR

I början av juli hittade Stina Odencrantz en falsk p-bot på sin bil. Den snarlika imitationen visade sig vara en ny bedrägerimetod. Nu berättar Arnaud Matz, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen, vad man ska göra om man råkar ut för bedrägeriet.

Det var i början av juli 2024 som Stina Odencrantz fick en otäck överraskning på sin bil. Under vindrutetorkaren fladdrade det nämligen en gul lapp som liknade en parkeringsböter, men vid en närmare anblick visade sig boten vara falsk.

Vad ska man egentligen göra om man råkar ut för bedrägerimetoden? Arnaud Matz, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen, har svaret. 

MISSA INTE: Har du fått ett bluff-sms? Så synar du bedragarna

Stina fick en falsk p-bot: "Trodde inte den var falsk"

När Nyheter24 kom i kontakt med Stina Odencrantz berättade hon att den falska boten var snarlik en verklig böter. 

– Jag trodde inte den var falsk först. Men när jag inte fick upp ocr-numret kopplat till mitt registreringsnummer på polisens hemsida för att överklaga, samt att tiderna var fel och beloppet var för högt, anade jag något, sa hon då till Nyheter24. 

Stina Odencrants kontaktade Örebro kommun, som bekräftade att det inte fanns några parkeringsvakter i tjänst under den aktuella kvällen, vilket gjorde det klart att hon råkat ut för ett bedrägeriförsök. 

LÄS MER: Här är bedragarnas nya knep – Stina fick en falsk p-bot

MISSA INTE: Pensionär? Så lurar bedragarna dig på pengar

Transportstyrelsen: Så gör du om du får en falsk p-bot

Nyheter24 har pratat med Arnaud Matz, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen, för att reda på hur man ska agera om man råkar ut för bedragarnas nya knep. 

Arnaud Matz berättar för Nyheter24 att Transportstyrelsen har sett liknande bedrägerier tidigare, men aldrig har det varit så skickligt utfört som i Stina Odencrantz fall.

– Detta fall var mycket bättre utfört än det vi har sett tidigare. Just därför är det väldigt viktigt att kontrollera till vilken bankgironummer man gör sin betalning till, säger han. 

Missar man att dubbelkolla bankgironumret och betalar den falska p-boten kan Transsportstyrelsen tyvärr inte se till att pengarna kommer tillbaka till bedrägerioffret, anledningen är att den falska p-boten inte finns registrerad i deras system.

– Den falska p-boten finns inte registrerad i våra system, och pengarna finns inte i våra system heller. Det gör att Transportstyrelsen inte kan skicka några pengar tillbaka, säger Arnaud Matz och tillägger:

–Det som kan göras är att polisanmäla det som har hänt.

LÄS MER:

Se upp för dessa bluff-shoppingsidor – så känner du igen dem

Polisen varnar: Se upp för nytt bedrägeri – ändras varje dag

Bedragare utger sig för att vara din bank – så skyddar du dig

LÄS MER:

Här är bedragarnas nya knep – Stina fick en falsk p-bot

Kända tv-profilens identitet blev kapad: "Hjälp"

Biblioteksbok lämnades in – 47 år försent

Turister i Italien evakueras undan skogsbrand

2024-07-24T14:18:16Z dg43tfdfdgfd