HAR DU TESLA-AKTIER: TA PENGARNA OCH STICK, ELLER?

Tesla har haft ett riktigt skitår. Det ser mörkt ut för Elon Musks elbilsimperium. Bolaget var länge marknadsledande, men nu är konkurrensen om elbilsmarknaden knivskarp. Det berättar Frida Bratt på onsdagen för Nyheter24.

Ett av småspararnas favoritbolag Tesla har sett som ett av världens viktigaste, och värdefullaste, bolag. VD:n Elon Musk har blivit en av världens rikaste män tack vare sin banbrytande och lyxiga elbil.

MISSA INTE: Ditt sparande och pension blåste bort på onsdagen – vad nu?

Ekonomen: Tesla befinner sig i kris

Men kronan har trillat ner i pannan på elbilskungen. På onsdagen presenterades en rapport som gick betydligt sämre än analytikerna trodde.

– Tesla befinner sig mycket riktigt i en typ av kris, säger Frida Bratt.

Tappat en tredjedel av sitt värde

Hon är privatekonom på Nordnet och förklarar hur elbilsundret kan ha gått från en toppnoterad superaktie till lågvärderad paria under 2024.

Under 2024 har aktien fallit med hela 36,14 procent. Det är under en period som börsen i övrigt har gått rekordbra, och särskilt de högteknologiska jättarna har varit kassakor.

Från pionjär till efterkälken

– Från att ha varit den självklara nummer ett på elbilsmarknaden med en vd i Elon Musk som varit både pionjär och visionär, så ökar nu konkurrensen. Det är det stora problemet, säger Frida Bratt.

Kinesiska och andra utmanare är ofta billigare än Tesla som fokuserat på att skapa en elbilsflotta för västvärldens övre medelklass.

– Med ökad konkurrens från framför allt Kina så kommer också prispressen. Nu vill man behålla sin position genom prispress på befintliga modeller men också genom att lansera en billigare modell på marknaden, säger Frida Bratt.

Sorgebarn: Så går det för svenskarnas 10 vanligaste aktier

Undergång för Elon Musks imperium?

Men det är lättare sagt än gjort, och marknaden verkar hänsynslös i sitt betyg av Tesla som ledare på elbilsmarknaden. Vissa talar till och med om elbolagets undergång, eller åtminstone 90 procentigt tapp.

– Om man kommer att lyckas återstår givetvis att se, men äger man aktien nu så har man ju redan fått se att mycket elände har prisats in i kursen som ju slaktats i år, säger Frida Bratt.

Hedgefondförvaltaren Per Lekander som intervjuades av CNBC är inte lika försiktig. Aktien är på väg att pensioneras, och bolaget kan gå i konkurs, menar han.

Över 90 procent övervärderat

– Det här var början på slutet för Tesla-bubblan – som förmodligen var den största bubblan på börsen i modern tid, sade han till CNBC.

Han tror att Teslaaktien kostar mer än tio gånger mer än den är värd.

– Egentligen räcker det inte ens med att den dyker 90 procent från nuvarande nivåer, säger Leksander till Affärsvärlden.

Ska man ta pengarna och sticka?

Så vad ska man göra om man har pengar sparade i Tesla?

– Den som vill ta pengarna och sticka hade rent krasst ju gjort klokt i att göra det när aktien boomade, men det är lättare sagt än gjort att pricka en kurstopp och det är lätt att vara efterklok, säger Frida Bratt.

Istället kan småspararna kanske göra bäst i att hoppas att Tesla lyckas stiga på börsen.

Istället – vänta på en ny topp, ta pengarna och stick?

– Nu kan man kanske snarare hoppas på att Tesla tar sig ur krisen och att lyckan därmed vänder. Men det vet vi inte, och Tesla är en aktie som kan slå kraftigt på kort tid åt båda håll – det måste man som aktieägare vara beredd på, säger Frida Bratt.

Affärsvärlden berättade att produktionen av den nya, billigare Teslamodellen kan komma att börja produceras redan 2025. Om det slår in återstår att se, men marknaden verkar ha litat på vad Elon Musk lovar.

Kan finnas ljusning

Aktien gick upp 13,3 procent när beskedet kom på onsdagen på Elon Musks besked.

En som verkar tro på aktien är Bank of America, som höjde riktkursen efter rapporten.

Läs mer om ekonomin:

Ditt sparande och pension blåste bort på onsdagen – vad nu?

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Per grundlurad på bitcoin: Bestulen på en miljon kronor

Få 200 000 kronor mer när du säljer din lägenhet

LÄS MER:

Ditt sparande och pension blåste bort på onsdagen – vad nu?

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

2024-04-24T21:03:22Z dg43tfdfdgfd