HäR VILL POLISEN INFöRA NY LAG – FöR ATT KUNNA BESLAGTA BILAR

Polisen har svårt att råda bot på problemet med smällande avgasrör och rusande motorer som stör nattetid. Nu föreslår en polischef att lagen ska skärpas, så att högljudda fordon kan beslagtas.

Sommaren börjar sakta men säkert lida mot sitt slut och utvilade svenskar börjar nu återvända till skola och jobb runt om i landet. 

Men för vissa har årets varma månader varit allt annat än lugna – åtminstone inte nattetid. 

MISSA INTE: 100 000 bilförare bryter mot lagen – är du en av dem?

MISSA INTE: Ny parkeringslag ska börja gälla – kritiseras av Ica-handlare

Polischefen: "Mer avskräckande"

Avgasrör som smäller och rusande motorer har lett till sömnlösa nätter för många som är bosatta i centrala Malmö. Även om problemet varit återkommande under flera år beskrivs sommaren som den värsta hittills, enligt Sydsvenskan.

Polischefen i Malmö, Mathias Nilsson, menar att det krävs en lagändring för att råda bot på problemet. Att omhänderta körkort eller bötfälla bilisterna tycks nämligen inte räcka, utan i stället vill man kunna beslagta fordon som låter högt, för att i ett senare skede genomföra en teknisk undersökning som kan slå fast huruvida bilen är modifierad eller ej.

– Jag tror att det är mer avskräckande om man faktiskt kan agera snabbt och ta bilen i beslag på plats och sedan göra en undersökning.

MISSA INTE: Nya krav för körkort föreslås – så vill man ändra reglerna

Malmöpolisen tittar på Storbritannien

I nuläget är det inte möjligt för svensk polis att beslagta fordon med höga ljud som skäl. Det är dock möjligt i exempelvis Storbritannien. 

Polisen i Malmö undersöker därför hur den brittiska polisen jobbar i frågan.

– Vi diskuterar med dem hur de använder sin lagstiftning och ser om det finns några guldkorn där som vi kan föreslå att använda här hemma, säger Mathias Nilsson till Sydsvenskan, samtidigt som han betonar att problemet finns på andra håll i Sverige och att fler poliser lär vilja se att lagen skärps. 

LÄS MER: Då kan du tvingas böta 2 000 kronor – om någon snor din bil

LÄS MER:

100 000 bilförare bryter mot lagen – är du en av dem?

Stoppa tjuven från att ta din bil – här ska du lägga nyckeln

Laila Bagges reaktion på ex-pojkvännens nya tjej

TV4 om sexet i The Challenge: "Det var..."

2024-08-31T12:47:25Z dg43tfdfdgfd