PROTOTYP AV VOLVO 1800 ES TILL SALU I SVERIGE

Är du riktigt sugen på en unik Volvo 1800 får du bege dig till Skåne …

… närmare bestämt Sjöbo. Där har Volvo-handlaren Bil Bengtsson rensat lagret och säljer nu en prototyp till Volvo 1800 ES via auktionsfirman Bilwebauctions.

Bilen är sammansatt för hand 1971 och uppges vara en av två bevarade prototyper. Därför har den inte något vanligt chassinummer, utan är märkt med "P10 "för prototyp nummer 10. Bilen rullade troligen på testbanan Stora Holm och såldes 1972 till en privatperson.

Utöver prototyperna byggdes drygt 8 000 exemplar av ES-modellen; som av många anses som Volvos vackraste. Skämtlystna göteborgare kallar den nedsättande för "Fiskbilen" och syftar på att bakdörren är gjord helt i glas, likt en fiskdisk.

 

"Fiskbilen" har en baklucka helt i glas. Att det är en prototyp framgår av Volvo-emblemets placering och stänkskydd.

Volvo 1800 ES är en Shooting brake, det vill säga en låg tvådörrars kombikupé. Här får två golfset och två övernattningsväskor lättplats.

Volvo ritade inte 1800 ES själva utan utlyste en designtävling för att göra en "Shooting Brake" av coupén P1800. Det vinnande bidraget "Fiskbilen" som ritats av Pelle Pettersson ställdes mot "Rakenten" – en prototyp som Volvos designavdelning tagit fram. Att den kallades "Raketen" beror på den radikalt annorlunda bakre formen.

Den 1800 ES-prototyp som nu bjuds ut på auktion förväntas inbringa mellan 225 000 och 250 000 kronor. Men marknadsvärdet är svårt att fastställa.

– Det är en utmaning att bedöma marknadspriset, för vissa samlare är en så här tidig bil mycket eftertraktad, andra bryr sig mindre, konstaterar Michael Luft, värderingsman med ansvar för museer och samlingar på Bilweb Auction.

 

Det kan vara värt att renovera framsätena. Att byta ut dem kan sänka värdet på bilen.

Baksätet är nästan i nyskick.

Det som skiljer mot de serietillverkade bilarna är att att Volvoemblemet på bakstammen är placerat över midjelinjen i stället för under, samt att de bakre stänkskydden har ett annat utseende. 

Läs mer om prototypen här.

 

2023-03-20T14:07:55Z dg43tfdfdgfd