SAAB UTFORSKAR KONCEPT FöR FRAMTIDA SVENSKT STRIDSFLYGPLAN

Saab har fått en beställning från Försvarets materielverk (FMV) om konceptstudier för framtida stridssystem. Kontraktet löper under 2024-2025.

+ Marinen kommer att ta emot de sista 17 tillverkade Super Hornets

+ Video: Ryska försvarsministern inspekterar massproduktionen av megabomben FAB-3000

Detta inkluderar konceptstudier av bemannade och obemannade lösningar i ett system-till-system perspektiv, teknikutveckling och demonstrationer. Saab kommer att arbeta nära tillsammans med FMV, de svenska försvarsmakterna, Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), GKN Aerospace och andra industripartners.

“Saab befinner sig i en stark position och har nyligen utvecklat Gripen E och GlobalEye, vi har avancerad teknologi och ingenjörskunskap för att driva konceptet för framtida stridsflygplan framåt. Detta innebär att vi kommer att fortsätta leverera innovativa lösningar för att möta de framtida operationella behoven hos de svenska försvarsmakterna och andra kunder,” säger Lars Tossman, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

Saab kommer även att utveckla samarbeten med intressenter som arbetar med framväxande och störande teknologier, vilka kommer att spela en viktig roll i framtida stridsflygsystem. Saab kommer också att utforska innovationsplattformar, inklusive den svenska regeringens försvarsinnovationsinitiativ och NATO:s försvarsinnovationsaccelerator för Nordatlanten.

De konceptstudier som ingår i detta kontrakt kommer att ske parallellt med Saabs uppdateringar av Gripen C/D och introduktionen av Gripen E i Sverige och Brasilien.

Källa: Saab

2024-03-23T15:55:31Z dg43tfdfdgfd